بسم الله الرحمن الرحیم
خطبۀ اول نماز جمعه
تاریخ: 1399/05/03
توصیه به رعایت حدود شرعی و تقوای الهی
ابتدائاً خودم و همۀ عزیزان را، برادران و خواهران گرامی، همه را توصیه به رعایت حدود شرعی و تقوای الهی دارم. در حدیثی از امام باقر(علیهالصلاةوالسلام) است: «مَنْ صَدَقَ لِسَانُهُ زَکَى عَمَلُهُ»؛ آدمی که راستگو باشد راستگویی او در پاکی عمل او تأثیر میگذارد، ناچار است عملش را پاک بکند. «وَ مَنْ حَسُنَتْ نِیَّتُهُ زِیدَ فِی رِزْقِهِ»؛ کسی که نیتش نیت درست و پاک باشد، رزق او توسعه و زیاد میشود. «وَ مَنْ حَسُنَ بِرُّهُ بِأَهْلِهِ زِیدَ فِی عُمُرِهِ»[1]؛ کسی که با اهل خودش در خانه نیکو برخورد بکند چنین کسی عمرش طولانی میشود. انتظار است مؤمنین، مؤمنات رعایت کنند این دستورات را و تقوا را بهخصوص در داخل منزل که آنجا دیگر خوف از ریختن آبرو نیست و افراد راحتتر میتوانند برخورد بکنند یا خالصانه خودشان را مراقبت بکنند. ان شاء الله این نکات را آنجا بیشتر باید دقت بکنید.
سالروز شهادت امام محمد باقر(علیهالسلام)
در خطبۀ اول دو مطلب دینی را و در خطبۀ دوم هم دو مطلب اجتماعی را پیشبینی کردم خدمتتان عرض بکنم؛ اما دو مطلب خطبۀ اول یکی روز سهشنبه هفتم ذی حجه شهادت امام محمدباقر(علیهالصلاةوالسلام) است و به همین مناسبت یک اشارهای دارم به این نکته که خدای متعال امام را عالم به اعمال ما قرار داده است. این عالمبودن، اطلاعداشتن، اشراف بر کارهای ما بودن ممکن است برای بعضی سخت باشد، بگویند مثلاً آبروی ما پیش امام زمانمان کم و زیاد میشود، ای کاش فقط خدای متعال میدانست؛ ولیکن اگر بدانیم هدف خلقتمان رسیدن به کمال است هرچه مراقبت از درون و بیرون برای ما بیشتر باشد برای رسیدن به آن قلۀ کمال برای ما مفیدتر است. ممکن است نفس انسان خوشش نیاید که تحت مراقبت است اما عقل وقتی جلو میآید آن حکم میکند که این چیز ارزشمندی است و خدای متعال در آیات مختلف قرآن اشاره به امام(علیهالسلام) دارد، من چند مورد از آیات قرآن را فقط به نشانههای آن اشاره کنم، آیات 26 و 27 سورۀ جن: «عالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلى غَیْبِهِ أَحَداً*إِلاَّ مَنِ ارْتَضى مِنْ رَسُولٍ» و ائمۀ ما همان کسانی هستند که خداوند رضایت به دانش آنها داده است. در زیارت جامعه میگوییم: «وَ ارْتَضَاکُمْ لِغَیْبِهِ»[2].
همچنین آیۀ 12 سورۀ یس میفرماید: ما همه چیز را در امام مبین جمعآوری کردیم. هم منشاء صدور را بیان میکند که پروردگار است هم متعلَّقش را که همه چیز را میگوید «کُلَّ شَیْءٍ»، همه چیز را میگوید ما احصاء کردیم «فی إِمامٍ مُبینٍ» که آن همه چیز یکیاش علم امام است به اعمال من و شما. همچنین در آیۀ آخر سورۀ رعد که چهل و سه تا آیه دارد، میفرماید: «وَ یَقُولُ الَّذینَ کَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلاً» آنجا میفرماید که امیرالمؤمنین(علیهالسلام) علم الکتاب نزدشان جمع است. همه چیز را میدانند، شاید صریحتر از این آیات آیۀ 105 سورۀ توبه باشد با 94 همین سوره که یک تفاوت جزئی دارد؛ اما آیۀ 105 میفرماید: «وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ» به اینها بگو عمل کنید و بدانید خدا و رسول و مؤمنون اعمال شما را میبینند. یک قضیهای در زمان امام باقر(علیهالسلام) اتفاق افتاد. ابابصیر در کوفه به یک خانمی تعلیم قرآن و قرائت قرآن را میداد، ظاهراً ابابصیر آن موقع نابینا هم بوده است و میگوید که در هنگامی که تعلیم قرآن به او میدادند یک موقعی یک شوخی با یک خانم کردند نه دست درازی به او. یک شوخی در گفتار و همین مقدار باعث شد که بعد وقتی به مدینه آمد خدمت امام(علیهالسلام) رسید، امام باقر(علیهالسلام) فرمودند: «أَیَّ شَیْءٍ قُلْتَ لِلْمَرْأَةِ» اول یک جملهای دارد که فرمودند: کسی که در پنهانی گناه بکند خداوند نگاهش را از او برمیگرداند، لطفش را از او برمیگرداند. بعد فرمودند چه چیزی به آن زن در خلوت گفتی؟ ابابصیر از شدت خجالت دارد که دستش را به صورتش گرفت و چهرۀ خودش را پوشاند و در خدمت امام(علیهالسلام) توبه کرد. بعد حضرت فرمودند: «لَا تَعُودَنَّ إِلَیْهَا» دیگر نزد آن زن نرو ولو برای تعلیم قرآن ولو اینکه دیگر تکرار نمیکرد. اما همین اندازه که ممکن است وسوسه بشود فرمودند دیگر نمیخواهد نزد آن زن بروی. این یک دستور و یک پیام برای همۀ مؤمنین و مؤمنات است که بدانیم در خدمت حجج الهی و بهخصوص آخرین ذخیرۀ الهی حضرت بقیة الله(ارواحنافداه) همۀ اعمال ما نشان داده میشود، میبینند و میدانند و این برای مراقبت از اعمالمان خیلی مفیدتر است.
مناسبت روز عرفه و عید قربان
و اما مناسبت دوم پنجشنبه روز عرفه است و جمعۀ آینده هم روز عید قربان. پایان چهلۀ موسوی که در آیۀ 142 اعراف اشاره دارد به این نکته که «وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثینَ لَیْلَةً» و منظور همین «أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ» همین دهۀ آخر است که این شبها و روزها شب و روز خاصی است؛ بهخصوص شب عرفه که دعاهای ویژهای دارد ان شاء الله بهره ببرید. روز عرفه هم روز خاصی است. هم غسل وارد شده، بعضی گفتند غسل را قبل از ظهر انجام بدهید که از اول ظهر دیگر آماده بشوید بعد از اینکه نماز ظهر و عصر را اقامه کردید دو رکعت نماز در زیر آسمان میخوانید، یک نماز ساده و بعد از نماز اعتراف به گناهان میکنید. یکی یکی دم در خانۀ خدا گناهان خودتان را یاد میکنید و استغفار از گناهان و بعد از آن هم مشغول به اعمال روز عرفه میشوید. دعای امام حسین(علیهالسلام) در روز عرفه وارد شده، دعای بسیار عالی و با مضامین بلند. دعای چهل و هفتم صحیفۀ سجادیه مربوط به امام سجاد(علیهالسلام) است. دعای عشرات را در اواخر روز عرفه وارد شده است و دعا به همۀ زندهها و مردهها همه را دعا بکنید که ان شاء الله قریب به استجابت است و شب جمعه هم شب عید قربان باز شب خاصی است. شب احیا و مناجات با پروردگار است و روز عید قربان هم باز همینطور، امیدوارم که از فضای معنوی جلسات و خودتان هم در مکانهایی که حضور دارید بتوانید بهرۀ کافی را ان شاء الله ببرید.
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم
قل هو الله احد*الله الصمد*لم یلد و لم یولد*و لم یکن له کفواً احد
بسم الله الرحمن الرحیم
خطبۀ دوم نماز جمعه
تاریخ: 1399/05/03
توصیه به تقوای الهی
مجدداً توصیه به رعایت فرمانهای الهی را که البته شایسته است از زبان امام المتقین امیرالمؤمنین(علیهالسلام) بشنویم و تا تأثیر به سزای خودش را بگذارد. در آینده هم ان شاء الله از زبان حجت الهی در زمان ظهورشان امیدوارم این توصیهها را بشنویم و عمل بکنیم.
روایتی را از امام باقر(علیهالسلام) بخوانم. فرمودند: «الْکَمَالُ کُلُّ الْکَمَالِ» کمال آن هم تمام کمال در سه چیز است:اول فرمودند: «التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ» انسان فهیم در دین باشد، دین را خوب جوانبش را بشناسد و دوم: «وَ الصَّبْرُ عَلَى النَّائِبَةِ» نسبت به حوادث ناگواری که در زندگی برایش به وجود میآید صبور باشد. این یک انسانی است که دارای کل کمال است و سوم فرمودند: «وَ تَقْدِیرُ الْمَعِیشَةِ»[3] زندگی خودش را اندازهگیری بکند. این زندگی فقط بحث خورد و خوراک نیست که حالا تقدیر معیشت که گفته میشود ذهن بعضی میرود به سمت اینکه سعی کند در خرج اسراف نکند یا بخیل نباشد اما تقدیر معیشت، تقدیر زندگی یک بخشش هم این است که 24 ساعت خودش را تنظیم بکند به یک ساعتی را یعنی یک بخشی از 24 ساعت را برای خورد و خوراکش باشد، یک بخشش را برای تفریح و خوابش باشد، یک بخشی از زندگیاش را هم صرف عبادت و سخنگفتن به خدا و مناجات پروردگار داشته باشد که یک نمونۀ آن حضور در همین جمعها و جماعات است که ثواب بسیار ارزشمندی را دارد و افرادی که حضور پیدا میکنند. همچنین امام باقر(علیهالسلام) فرمودند خدای متعال رحم کرد به حضرت شعیب که من از امت تو صد هزار نفر را عذاب میخواهم بکنم. چهل هزار نفر از آنها از اشرارند شصت هزار نفر آنها از اخیار. جناب شعیب(علیهالسلام) عرض کردک خدایا آن چهل هزار نفر اشرار حقشان است، شرارت انجام میدهند، آن شصت هزار نفر چرا آنها که شرور نیستند؟ خطاب شد: «دَاهَنُوا أَهْلَ الْمَعَاصِی فَلَمْ یَغْضَبُوا لِغَضَبِی» این به خاطر این است که آنها مماشات میکنند و همراهی میکنند با اهل معصیت و غضب نمیکنند به خاطر غضب من، گناه را در جامعه میبیند و سکوت میکنند. این اشاره است شاید بر همان قضیۀ اصحاب صبت که در سورۀ اعراف آمده آیۀ 164 و 165 آن را اصحاب سبت دارد که اینها سه گروه شده بودند، حالا مضمون آیه را عرض میکنم. یک گروه بودند که گناه را انجام میدادند، گروه دوم سکوت میکردند و یک گروه سومی بودند که نهی از منکر میکردند. آن گروه دوم که سکوت میکردند گاهی اعتراض میکردند به گروه سوم که چرا شما نهی از منکر میکنید؟! آنها گفتند: «مَعْذِرَةً إِلى رَبِّکُمْ وَ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ» اولاً میخواهیم ما نزد پروردگار معذور باشیم بگوییم وظیفهمان را انجام دادیم و دوم اینکه سخنگفتن شاید تأثیر بگذارد و اینها دست از گناهشان بردارند.
ترویج منکرات و فساد در روزنامۀ اصفهان زیبا و مجلۀ شهرداری
من به همین مناسبت اولین نکتهای را که دارم از خطبۀ دوم راجع به روزنامۀ اصفهان زیبا و مجلۀ شهرداری است که مرتب گزارشهای متعددی داده میشود که ترویج منکرات و فسادهایی را دارند با پول بیت المال میکنند. نمیدانند مسئولین شهرداری اطلاع دارند آن کسانی را که دارند این کار را انجام میدهند یا اطلاع ندارند من نمیدانم؛ اما حداقل شایسته بود بعد از اینکه امامجمعۀ محترم ما در دو هفتۀ پیش یک اشارهای کردند و موضعگیری کردند، حداقل انتظار بود که مسئولین این روزنامهها و مجلهها جابهجا بشوند و توبیخ بشوند و با اینها برخورد بشود. اگر آنها جاهلانه ترویج فساد کردند و میکنند بیایند عذرخواهی بکنند، اقرار به جهل خودشان بکنند و بگویند ما نمیدانستیم و البته اقرار به جهل کافی نیست، باید جبران هم بکنند. اگر هم دانسته این کارها را میکنند که ظاهرش این است کسانی آنجا هستند که تعمد دارند که آرامش جامعه را مرتب به هم بزنند و بعد هم انتظار دارند که حداقل در خطبهها صحبتی نشود؛ چون یکی از آن مسئولانشان به من میگفت چرا در خطبهها مطرح کردی؟ گفتم شما باید از من میخواستی که چرا زودتر نگفتی. بالاخره امام جمعه باید عادل باشد، باید دفاع از حدود شرعی بکند، روایات میگوید باید سخن بگوییم و الا عذاب الهی نازل میشود. واقعاً کار به اینجا رسیده که روزنامه آمده برخلاف فتوای مقام معظم رهبری ترویج یک مفسده و کار حرام را میکند، بعد تازه طلبکار ستاد احیا شده که آیا شما دارید مقابله با ما میکنید؟! اوضاع به اینجا رسیده است! یعنی کار حرام را ترویج میکنند، از کار خوشان دفاع هم میکنند و بعد هم میگویند کسی سخن نگوید. حالا عرضم این است اگر واقعاً اطلاع دارند، خب چرا برخورد مناسب با اینها نمیشود؟ چرا اجازه میدهند مرتب بیایند به ما گزارش بدهند اینجا ببین ترویج از دودمان طاغوت شده، اینجا ترویج از بیحجابی شده، اینجا ترویج از دوچرخه سواری دختران شده است؟! نمیدانم چه است چه تعمدی دارند که برخلاف نظرات مراجع معظم تقلید و فتوای رهبر معظم و مقابلۀ صریح با احکام دین بیایند اینها را ترویج بکنند. بنده اینجا مایل نیستم این گونه صحبتها تکرار بشود اما به شهرداری عرض میکنم قبل از اینکه مردم متدین بخواهند شما را وادار بکنند به اینکه رعایت حدود الهی را بکنید خودتان اقدام بکنید. حداقل تظاهر به این بکنید که ما رعایت حدود الهی را میکنیم و الا برخورد به گونۀ دیگری خواهد شد.
تعامل جمهوری اسلامی ایران با کشور چین
و اما نکتۀ دومی که در این خطبه عرض میکنم راجعبه تعاملی است که جمهوری اسلامی ایران با کشور چین داشته و صدای استکبار جهانی را بلافاصله بالا برده است. استکباری که قبل از انقلاب و بعد از انقلاب همیشه به ملت ایران خیانت کرده و ضربه زده، خیانتهای آنها به خصوص بعد از انقلاب در هشت سال جنگی که به ما تحمیل کردند، هواپیمای مسافری ما را زدند تازه ادعا میکردند که خوب کاری کردیم. تحریمها را مرتب اضافه کردند حتی بعد از اینکه برجام را امضا کردند سردار رشیدمان را در این اواخر در یک عملیات تروریستی در خارج از کشور در حالی که آنجا مهمان بودند و همراهانشان را به شهادت رساندند خیانتهای استکبار برای ما یک امر واضحی است اما خب در این جریان داد اینها بالا رفته است. علت اصلیاش هم واضح است که آنها تحریمها را دارند تشدید میکنند و مایلند که ایران اسلامی تسلیم بشود و نتواند داد و ستد با کشورهای دوست و هم جوار خودش داشته باشد. البته صحبتهای آنها در داخل هم همراهانی را داشت کسانی که چه بسا عامدانه افکار آنها را ترویج میکنند و یا کسانی که از روی ناآگاهی و دلسوزی تذکرهایی را میدهند به اینها عرض میکنند که اولاً مواظب دسیسۀ دشمن و باید خیلی حساس باشیم. دشمن امروزه جنگ رسانه دارد با ما این شوخی نیست. در این جنگ رسانه به شدت مایلند که کشور را دو قطبی بکنند، بین مسئولین و مردم جدایی بیندازند. به شدت دنبال نارضایتی عمومی هستند تا بلکه بتوانند یک عدهای را در کف خیابان بیاورند و بعد آنها موجسواری بکنند که حالا در کشور خودشان میبینید حدود دو ماه است گرفتار هستند و با چه جنایتی هم با مردم خودشان هم برخورد میکنند. این یک نکته است که ما باید هوشیار باشیم و توجه به این نکات داشته باشیم. اما از طرف دیگر خدمت شما عرض میکنم داد و ستدهای فلان کشورهای خارجی حتماً امضای مجلس شورای اسلامی را میطلبد و لازم است که تأیید بشود و بدون امضای آنها که محقق نمیشود. مجلس فعلی که رهبر معظم یک توصیف استثنائی از آنها کردند و بعد از انقلاب گفتند مجلسی به این انقلابی وجود نداشته ان شاء الله که اینها هوشیاری خودشان را کاملاً دارند. اما آن کسانی که بیشتر در فضای مجازی سخن میگویند و به گونهای دلسوزانه میخواهند با ملت ایران حرف بزنند به آنها عرض میکنم شما نه رهبر معظم انقلاب را شناختید، نه ملت بصیر و هوشیار ایران اسلامی ما را شناختید، نه چهار صد هزار شهیدی که در دوران جنگ داده شد برای حفظ استقلال کشور و نگذاشتند در نهایت به فرمان ولی فقیه یک وجب خاک کشورمان تجزیه بشود. حالا چگونه شده که حالا دلسوز مردم شدید؟! بدانید آن زمانی که بخواهد کوچکترین نگرانی در این زمینه ایجاد بشود نه رهبری معظم انقلاب اجازه میدهند و نه مردم بصیر و فهیم و هوشیار اجازه میدهند که کوچکترین خدشهای به استقلال کشور وارد بشود. در عین حال این وظیفه را هم اینجا دارم تذکر به مسئولین را، عزیزانی که در قراردادها حضور دارند امضا میکنند توصیه به هوشیاری میکنم مواظب باشید بالاخره در این معاملات هر کشوری منافع خودش را ملاحظه میکند ممکن است ما استقلال کشورمان در این قراردادها از بین نرود اما منافع دیگری ممکن است از چشم بعضی مخفی بماند، لذا توصیه دارم با رعایت تقوایی که دارید ان شاء الله خدای متعال فرقان به شما عطا بکند، هوشیار باشید، مواظب باشید در این قراردادها حتماً ملاحظه منافع کشور را داشته باشید.
گرانیهای اخیر
چنانچه توصیه میکنم گرانی در این اواخر شدید دارد به مردم فشار میآورد. رهبر معظم توصیه کردند به دولت که در این ماههای آخری دولت کار را رها نکنند، اما احساس میشود نسبت به گرانی تدبیر خاصی نشده است. حالا بخشی از گرانی گاهی نتیجۀ تقاضای زیاد است؛ اما همیشه این نیست. تقاضا گاهی تقاضای کاذب است. دلالهایی هستند که میآیند اجناسهایی را انباشته میکنند و بعد با قیمتهای خاصی که خودشان سود میکنند میفروشند. بخشی از گرانیها هم نتیجۀ بالارفتن قیمت ارز است. خب این را که دولت میتواند برخورد بکند. سه درصدش این آماری که به ماها میدهند سه درصد ارز دست بخش خصوصی است نود و هفت درصدش دست دولت است و او باید در این زمینه تدبیر بکند. بخشی از گرانیها به بهانۀ گرانشدن ارز است. بخشی از گرانیها نتیجۀ افزایش نقدینگی است. بخشی از گرانیها نتیجۀ واردات بیرویهای است که بعضی سودجویان اجناسی را وارد میکنند و بعد سبب میشود اجناس داخلی بماند به یک قیمت دیگری بالاتر بخواهد فروش برود بعد فروش نرود، کارگران حقوقشان تأخیر بیفتد، مشکلات اینچنینی و در نهایت عرض بکنم یکی از مشکلات و اسباب گرانی هم آن مراکز ثروتند که ثروت کلان کشور در اختیارشان است مثل خودرو، اینها چندین سال است تجربه نشان داده است که اول سال که میشود یک قیمت کلان و کذایی را روی خودرو میگذارند و چون قیمتش هم قیمت بالایی است و روی کل کشور تأثیر میگذارد. البته تجربه نشان داده که خودرو اول یک ماهی نوسان دارد. مسئولین گاهی مماشات با آنها میکنند، گاهی یک مقدار توبیخ میکنند اما قیمت به قیمت قبلی برنمیگردد. یک ماه که گذشت بعد میبینیم که وسایل خانگی یخچال و گاز و فرش و این چیزها قیمتها بالا رفت و بعد میبینیم رفت روی قیمت حمل و نقل و قیمت لبنیات و و و همینطور میرود تا آخر سال، پانزده بیست درصد روی حقوق کارمندان میگذارند. خب این را چه کسی باید مقابله بکند؟ آن مسئولینی که نظارت روی اینها دارند بنا بود برخورد با آنها بشود. گاهی خودشان یا فرزندانشان دخالت دارند در بعضی از این اجناسی که گران میشود و بعد فشار به قشر مستضعفی که یک جهیزیۀ حداقلی که الآن یک خانواده میخواهد تهیه بکند نمیتواند مشکل پیدا میکند. انتظار است که دولت در این اواخر ماههای آخرش را هم با جدیت جلو بیایند و نگذارند خاطرۀ تلخی از این گرانی در ذهن مردم ایجاد بشود. امیدوارم خدای متعال هم کمک بکند البته همۀ ما هم وظیفه داریم کمک بدهیم جلوی مفاسد گرفته بشود. جلوی حقوقهای نجومی گرفته نشد و البته برخوردهایی در بعضی زمینههای دیگر دارد میشود. ان شاء الله که امیدوارم خدای متعال هم لطف بفرماید.
پروردگارا ظهور ولی عصر(علیهالسلام) را نزدیک فرما و ما را از بهترین اعوان و انصارشان قرار بده. مملکت ما نظام اسلامی ما و رهبر عالیقدرمان را به برکت خون شهدا و امام عزیزمان از همۀ خطرها حفظ بفرما و ملت ایران را بیش از پیش سرافراز و عزیز بفرما. به اهداف بلندشان به خصوص آنچه در بیانیۀ گام دوم آمده است به آسانی و به زودی برسان. خدایا همۀ بیماران به خصوص بیماریهایی که در اثر بیماری کرونا است اینها را شفای عاجل و کامل عطا فرما. دستورات بهداشت را هم شنیدید قبل از خطبهها جناب دکتر حیدری اشاره کردند اینها را به شدت ملاحظه بکنید ان شاء الله که در بیرون هم همینطور باشد. البته معمولاً قشر متدینین رعایت میکنند آنچه که کمتر رعایت میشود آن کسانی هستند که کمتر به این گونه مجالس ارتباط دارند. در تفریحگاهها و پل خواجو و سی و سه پل که گاهی رفت و شد که میکنیم ملاحظه میکنیم جمعیتهایی که رعایت نمیکنند بعد اثرش را در کل شهر و استانمان میگذارد و وضعیت مناسبی هم نیست، الآن در وضعیت هشدار هست. دیروز هم آمار فوت شدگان کشور باز یک آمار بالایی بود. اینها واقعاً برای همۀ ماها نگرانکننده است. بالاخره هموطنان ما باید ملاحظه بکنیم. رهبر انقلاب فرمودند من خجالت میکشم که گاهی یک پرستاری با چه عنایتی دارد زحمت میکشد اما بعد شخصی را در بیرون میبینید که رعایت نکند و ماسک نزند. ان شاء الله همه رعایت بکنیم دست به ست هم بدهیم و آمار مبتلاشدگان رو به کمشدن و همچنین فوتشدگان همینطور. خدایا گذشتگان ما را و شهدای عزیزمان را هم مشمول رحمت و رضوان خودت بفرما.
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم
اذا جاء نصر الله و الفتح*و رأیت الناس یدخلون فی دین الله افواجا*فسبح بحمده ربک و استغفره انه کان تواباً
صدق الله العلی العظیم
و السلام علیکم و رحمة الله